Splošni pogoji poslovanja

Pogodba, sklenjena na daljavo med

STUDIO MARKELJ, MARKELJ FRANC S.P., Ljubljanska cesta 16, 1295 Ivančna Gorica, Slovenija, matična številka: 5460490000, davčna številka: SI 46123016 (v nadaljevanju: »Studio Markelj« ali »Ponudnik«)

in

posameznim kupcem – potrošnikom (v nadaljevanju: »Kupec«)

 1. 1. Preambula
  1. Splošni pogoji poslovanja določajo delovanje spletne trgovine, ki jo upravlja Studio Markelj (v nadaljevanju: »Spletna trgovina«), pravice in obveznosti uporabnika oziroma Kupca ter urejajo poslovni odnos med Studiem Markelj in Kupcem pri sklepanju pogodbe na daljavo (v nadaljevanju: »Splošni pogoji poslovanja«). Splošni pogoji poslovanja urejajo tudi posamezna pravila nakupa na prevzemnih mestih – poslovalnicah Studia Markelj.
  2. Kupca zavezujejo splošni pogoji poslovanja, ki so veljavni v trenutku nakupa (oddaje spletnega naročila). Kupec je ob oddaji naročila vsakič posebej opozorjen na Splošne pogoje poslovanja in z oddajo naročila potrdi svojo seznanjenost in strinjanje z njimi.
  3. Splošni pogoji poslovanja so na voljo na spletni strani www.markelj.si/splosni-pogoji-poslovanja in na voljo za vpogled tudi na prevzemnih mestih – poslovalnicah Studia Markelj.
 2. 2. Vrste uporabnikov Spletne trgovine
  1. Nakup v Spletni trgovini lahko opravijo registrirani uporabniki ali uporabniki, ki se pred nakupom ne registrirajo. Z registracijo na www.markelj.si/moj-racun/ uporabnik postane registrirani uporabnik – član Spletne trgovine Studia Markelj.
  2. Ob registraciji v spletno trgovino pridobi uporabnik uporabniško ime, ki je enako naslovu njegove elektronske pošte, ter geslo, ki si ga ustvari sam. Če želi uporabnik kadarkoli spremeniti svoj naslov elektronske pošte ali geslo, to lahko stori v svojem uporabniškem profilu.
  3. Osebe mlajše od 18 let ne morejo postati registrirani uporabniki in ne morejo opraviti nakupa v Spletni trgovini.
  4. Skladno z Uredbo (EU) 2018/302 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 28. februarja 2018 o naslovitvi neupravičenega geografskega blokiranja in drugih oblik diskriminacije na podlagi državljanstva, kraja prebivališča ali kraja sedeža strank na notranjem trgu ter o spremembi uredb (ES) št. 2006/2004 in (EU) 2017/2394 ter Direktive 2009/22/ES Studio Markelj omogoča nakup v Spletni trgovini vsem državljanom Evropske unije, vendar pa za Studio Markelj ciljni oz. relevantni trg predstavlja zgolj območje Republike Slovenije.
 3. 3. Dostopnost informacij
  1. Studio Markelj se zavezuje, da bo Kupcu vselej zagotovil naslednje informacije:
   • osnovne podatke o Studiu Markelj (firmo, poslovni naslov, matično in davčno številko),
   • kontaktne podatke, ki registriranemu uporabniku, uporabniku oziroma Kupcu omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (elektronska pošta, telefon),
   • bistvene značilnosti blaga oziroma storitev (vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami),
   • dostopnost izdelkov (vsak izdelek, ki je v ponudbi na spletnem mestu, bo Kupcu dostopen v razumnem roku),
   • pogoje dostave izdelka (način, kraj in rok dostave),
   • cene, ki so jasno in nedvoumno določene, in iz katerih je razvidno, ali že vsebujejo davke in stroške prevoza,
   • način plačila in pogoje ter roke dostave,
   • morebitno časovno veljavnost ali omejenost določene ponudbe,
   • rok, v katerem Kupec lahko odstopi od pogodbe, in o pogojih za odstop; poleg tega tudi o tem, če in kolikšen je Kupčev strošek vračila izdelka;
   • pojasnilo postopka s pritožbo, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.
 4. 4. Registracija v Spletno trgovino
  1. Za registracijo uporabnik Spletne trgovine izpolni obrazec, kamor vnese naslednje podatke:
   • ime in priimek, naslov,
   • elektronski naslov, telefonska številka,
   • rojstni datum,
   • spol,
   • poljubno izbrano geslo
  2. Za zaključek registracije uporabnik označi potrditveno polje, s čimer Studiu Markelj kot upravljavcu podatkov in njegovemu pogodbenemu obdelovalcu podatkov dovoljuje uporabo osebnih podatkov za namene opravljanja storitve Spletne trgovine in neposredno trženje (primeroma, a ne izključno: prejemanje promocijskega gradiva in obvestil na naslov elektronske pošte in/ali sporočil po SMS/MMS na svoj mobilni telefon), potrdi, da je oseba, starejša od 18 let in ima popolno poslovno sposobnost ter potrdi, da je seznanjen s temi Splošnimi pogoji poslovanja in jih v celoti sprejema.
  3. Ko uporabnik izpolni zahtevana polja in potrdi vnos svojih podatkov, dobi na navedeni elektronski potrditveno sporočilo. S potrditvijo potrditvenega sporočila uporabnik Spletne trgovine postane registrirani uporabnik.
  4. Vsakokratno prijavo v Spletno trgovino registrirani uporabnik izvede z vnosom svojega elektronskega naslova ter izbranega gesla.
  5. V primeru, da želi registrirani uporabnik kadarkoli kasneje spremeniti katerekoli svoje podatke, ki so vezani na Spletno trgovino, spremembe opravi v svojem uporabniškem profilu Spletne trgovine.
 5. 5. Ponudba izdelkov in cene
  1. Fotografije izdelkov v Spletni trgovini so simbolične in ne zagotavljajo lastnosti izdelka. Barvni odtenki in videz izdelkov lahko odstopajo od dejanskega stanja izdelkov, kar pa ne vpliva na opredelitev in standard izdelka. Studio Markelj ne sprejema odgovornosti za morebitne minimalne razlike med izdelki in prikazom v Spletni trgovini. Možne so tekstovne napake in zanje Studio Markelj ne prevzema odgovornosti, kar pa ne vpliva na zakonske pravice Kupca.
  2. Kupec je seznanjen, da se zaradi narave poslovanja prek spleta ponudba in cene v Spletni trgovini pogosto ažurirajo in spreminjajo, zato se lahko zgodi, da je podatek o ceni ali zalogi izdelka napačen. V primeru, da je cena drugačna od tiste, navedene v Spletni trgovini ob zaključku Kupčevega naročila, ali da izdelka ni na zalogi, bo Studio Markelj Kupcu omogočil takojšnji odstop od nakupa in vračilo morebitnega že plačanega zneska.
  3. Pri naročilu v Spletni trgovini ni najmanjše vrednosti naročila.
  4. Cena v Spletni trgovini Studia Markelj je enaka tako za registrirane uporabnike kot za uporabnike Spletne trgovine.
  5. Cene izdelkov v Spletni trgovini so enake cenam v poslovalnicah Studia Markelj.
  6. Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo v naprej določene veljavnosti.
  7. Vse cene vsebujejo DDV.
 6. 6. Potrditev naročila
  1. Kupoprodajna pogodba med Studiem Markelj in Kupcem je v Spletni trgovini sklenjena v trenutku, ko Kupec potrdi oziroma s klikom na gumb »oddaj naročilo« odda svoje naročilo. Po potrditvi naročila pošlje Studio Markelj Kupcu elektronsko sporočilo s potrditvijo o nakupu.
  2. Kupoprodajna pogodba (tj. potrditev naročila s strani Kupca) je v elektronski obliki shranjena na strežniku Studia Markelj in je Kupcu na voljo na njegovo pisno zahtevo.
 7. 7. Rok dostave in stroški dostave
  1. V primeru plačila po predračunu ali s plačilno oziroma kreditno kartico si bo Studio Markelj prizadeval vsa naročila, oddana med delavnikom pred [12.00] uro, odposlati že isti dan. Naročila, ki so naročena med vikendom in prazniki oziroma drugimi dela prostimi dnevu, si bo Studio Markelj prizadeval odposlati naslednji delovni dan. Pri izdelkih, kjer je posebej označen daljši dostavni rok, se upošteva slednji.
  2. Pogodbeni partner Studia Markelj za dostavo pošiljk na območju Slovenije je DPD, kurirska in paketna distribucija, d.o.o., Ljubljana, Celovška cesta 492, 1210 Ljubljana – Šentvid, vendar si Studio Markelj pridržuje pravico izbrati drugo dostavno službo, če bo s tem naročilo lahko izpolnil hitreje in učinkoviteje.
  3. Stroški dostave so brezplačni pri nakupu nad 50,00 EUR. Do vključno zneska 49,99 EUR znašajo stroški dostave 4,00 EUR za pošiljke do teže 2 kg in 5,00 EUR za pošiljke do teže 5 kg. Stroški dostave vključujejo DDV.
  4. Kupec lahko namesto poštnega pošiljanja izdelkov izbere osebni prevzem v poslovalnicah Studia Markelj. Tovrstni način dostave je za Kupca brezplačen, Kupec pa ima za prevzem naročila na voljo 7 dni od obvestila po elektronski pošti, da je naročilo v izbrani poslovalnici Studia Markelj na voljo za prevzem. Če Kupec naročila ne prevzame v tem roku, si Studio Markelj pridržuje pravico do odstopa od pogodbe.
  5. Dostava je možna zgolj na območju Republike Slovenije. Vsi pogoji in stroški dostave iz te točke veljajo zgolj za dostavo na območju Republike Slovenije.
  6. Nevarnost za izgubo ali poškodovanje odposlanega blaga preide s Studia Markelj na Kupca, ko ta blago fizično prejme ali ko blago fizično prejme tretja oseba, ki ni prevoznik in jo v ta namen imenuje Kupec.
 8. 8. Načini plačila
  1. Kupec vsakokrat pred potrditvijo naročila označi željeni način plačila.
  2. Spletna trgovina Studia Markelj omogoča naslednje načine plačila:
   • plačilo po predračunu,
   • spletno plačilo s plačilno oziroma kreditno kartico (Mastercard, Visa, Visa Electron, BA Maestro).
  3. V primeru izbire osebnega prevzema v poslovalnicah Studia Markelj je plačilo mogoče opraviti na naslednje načine:
   • plačilo z gotovino,
   • plačilo s plačilno oziroma kreditno kartico (Mastercard, Visa, Visa Electron, BA Maestro).
  4. Kupec po zaključenem naročilu na svoj elektronski naslov prejme račun v elektronski obliki, račun pa je tudi shranjen v uporabniškem profilu Kupca.
 9. 9. Kode za popust
  1. Koda za popust oziroma promocijska koda prinaša Kupcu različne ugodnosti pri nakupu prek spletne trgovine Studia Markelj. Vsakokrat aktualne kode Studio Markelj Kupcem sporoča preko različnih medijev, kot so oglasna sporočila, v promocijskih elektronskih sporočilih, na spletni strani Studia Markelj, na družbenih omrežjih in podobno.
  2. Veljavnost kode je vsakokrat omejena na navedeno časovno obdobje, v katerem jo Kupec še lahko uveljavlja.
  3. Kupec kodo za popust v Spletni trgovini uveljavlja tako, da izbere izdelke, ki jih želi kupiti, in jih doda v košarico. V spletni blagajni v polje ”promocijska koda” vpiše kodo za popust in klikne gumb ”potrdi”. Ko Kupec vpiše kodo za popust, se vrednost kode za popust avtomatsko odšteje od cene celotnega naročila, znesek, ki ga je treba še poravnati, pa se izpiše po vpisani kodi.
  4. Znotraj enega naročila oziroma nakupa Kupec lahko uveljavlja zgolj eno kodo za popust (popusti se med seboj ne seštevajo).
  5. Koda za popust velja zgolj za izdelke, pri katerih je to izrecno označeno.
 10. 10. Postopek nakupa
  1. Kupec lahko svoje naročilo odda 24 ur na dan in vse dni v tednu, ne glede na praznike ali druge dela proste dneve.
  2. Kupec v Spletni trgovini izbere izdelek in klikne na gumb ”dodaj v košarico”. Sistem Kupca obvesti, da je bil izdelek uspešno dodan v košarico. Če Kupec želi nadaljevati z nakupovanjem, klikne gumb eno izmed kategorij izdelkov v glavnem meniju ”nadaljuj z nakupovanjem”, s čimer se vrne nazaj v Spletno trgovino. Ko Kupec želi nakup zaključiti, klikne gumb ”oddaj naročilo”, s čimer ga Spletna trgovina pripelje v nakupovalno košarico.
  3. Kupec lahko dodane izdelke do zaključka nakupa oziroma oddaje naročila odstrani iz spletne košarice, in sicer tako, da v nakupovalni košarici pri izdelku, ki ga želi odstraniti, klikne gumb ”(x)”. Če želi Kupec zatem nadaljevati z nakupom, klikne gumb eno izmed kategorij izdelkov v glavnem meniju ”nadaljujte z nakupi’, s čimer se vrne nazaj v Spletno trgovino.
  4. Za dokončanje naročila mora Kupec izpolnit vse zahtevana polja, in sicer:
   • podatki za dostavo (ime, priimek, elektronski naslov, naslov, kraj, poštna številka in telefonska številka);
   • izbira dostave na dom oziroma prevzema v poslovalnicah Studia Markelj;
   • izbira načina plačila;
   • morebitno uveljavljanje kode za popust skladno s temi Splošnimi pogoji poslovanja;
   • potrditev Kupca, da je seznanjen s temi Splošnimi pogoji poslovanja in da z njimi v celoti soglaša.
  5. Kupec lahko pred zaključkom naročila naredi končni pregled svojega naročila. Pri končnem pregledu so prikazani izdelki, ki jih je Kupec dodal v nakupovalno košarico.
  6. Cena posameznega izdelka, izdelka, strošek poštnine, vrednost DDV in skupni strošek za plačilo so razvidni v nakupovalni košarici še preden Kupec zaključi naročilo.
  7. Uporabnik potrdi naročilo s klikom na gumb “oddaj naročilo”. Če je bilo naročilo uspešno zaključeno, se na spletni strani izpiše besedilo: “Hvala. Vaše naročilo je bilo sprejeto. Št naročila: XYZ.” S potrditvijo naročila je sklenjena prodajna pogodba med Studiem Markelj in Kupcem.
  8. Studio Markelj si pridržuje pravico, da zavrne naročilo Kupca, v zvezi s katerim obstaja sum, da bo poslovno ali kako drugače škodoval ponudniku, in ki je v zadnjem mesecu dni opravil že več kot 2 vračili vseh izdelkov.
 11. 11. Postopek obveščanja o nakupu in status naročila
  1. Po oddaji naročila Kupec prejme obvestilo po elektronski pošti, da je naročilo sprejeto.
  2. Registriranim članom Spletne trgovine so na spletni strani www.markelj.si/moj-racun/narocila/ vselej dostopni podatki o statusu in vsebini naročila.
  3. V primeru dostave na dom, Studio Markelj Kupca preko elektronske pošte obvesti o tem, da je bil naročilo odposlano. V primeru osebnega prevzema v poslovalnicah Studia Markelj je Kupec po elektronski pošti obveščen, da je naročilo pripravljeno za prevzem.
  4. Studio Markelj si pridržuje pravico, da za preverjanje podatkov ali zaradi zagotavljanja točnosti dobave pokliče Kupca na njegovo kontaktno telefonsko številko.
 12. 12. Nakup korekcijskih očal z vgrajenimi korekcijskimi stekli
  1. Nakup korekcijskih očal z vgrajenimi korekcijskimi stekli se izvede po posebnem postopku (v dveh korakih), pri čemer se, če ni drugače določeno v tej točki, za postopek nakupa uporabljajo splošna določila teh Splošnih pogojev poslovanja.
  2. Kupec v Spletni trgovini izbere okvir za korekcijska očala ter v ustrezno polje Spletne trgovine vnese podatke o dioptriji in zenični razdalji.
  3. Kupec mora v nadaljevanju izpolniti tudi preostala zahtevana polja, in sicer:
   • podatke za dostavo (ime, priimek, elektronski naslov, naslov, kraj, poštna številka in telefonska številka);
   • podatke o plačilni oziroma kreditni kartici;
   • izbiro dostave na dom oziroma prevzema v poslovalnicah Studia Markelj;
   • morebitno uveljavljanje kode za popust skladno s temi Splošnimi pogoji poslovanja;
   • potrditev Kupca, da je seznanjen s temi Splošnimi pogoji poslovanja in da z njimi v celoti soglaša.
  4. Kupec potrdi naročilo izdelka. Če je bilo naročilo uspešno opravljeno, se na spletni strani izpiše besedilo: “Hvala. Vaše naročilo je bilo sprejeto. Št naročila: XYZ.” Studio Markelj na plačilni oziroma kreditni kartici, ki jo je ob naročilu navedel Kupec, opravi rezervacijo sredstev v vrednosti okvirja korekcijskih očal in morebitnih stroškov dostave (cena z DDV).
  5. Studio Markelj skladno s temi Splošnimi pogoji poslovanja opravi dostavo izdelka na naslov Kupca oziroma izdelek pripravi za prevzem v izbrani poslovalnici Studia Markelj. Kupcu se skladno s temi Splošnimi pogoji poslovanja zaračunajo stroški dostave.
  6. Po prejemu oziroma prevzemu izdelka je Kupec v 14 dneh, šteto od dne prejema oziroma prevzema izdelka, dolžan Studiu Markelj sporočiti, ali mu izbrani okvir korekcijskih očal ustreza in bo v zvezi z oddanim naročilom opravil nakup. V tem primeru izbrani okvir na stroške ponudnika pošlje na naslov Studio Markelj, Ljubljanska cesta 16, 1295 Ivančna Gorica oziroma dostavi v izbrano poslovalnico Studia Markelj, v kateri je opravil prevzem izdelka. Studio Markelj v nadaljnjih 7 dneh v izbrani okvir vgradi korekcijska stekla, ki ustrezajo podatkom, ki jih je ob naročilu navedel Kupec.
  7. Dokončanje odprtega naročila in potrditev nakupa končnega izdelka opravi Studio Markelj. S tem je sklenjena prodajna pogodba med Studiem Markelj in Kupcem. Kupec na elektronski naslov, ki ga je navedel ob naročilu, prejme potrditveno sporočilo in račun v elektronski obliki. Studio Markelj najkasneje naslednji delovni dan po plačilu računa opravi odpošiljanje končnega izdelka. Stroške dostave končnega izdelka krije Studio Markelj.
  8. Če se Kupec za nakup okvirja korekcijskih očal ne odloči, je dolžan ta v 14 dneh, šteto od dne prejema oziroma prevzema izdelka, na lastne stroške in po veljavnem ceniku ponudnika poštnih storitev vrniti na naslov Studio Markelj, Ljubljanska cesta 16, 1295 Ivančna Gorica oziroma dostaviti v izbrano poslovalnico Studia Markelj, v kateri je opravil prevzem izdelka. V primeru vračila izdelka, Studio Markelj v roku 3 dni po prejemu nepoškodovanega izdelka sprosti sredstva na plačilni oziroma kreditni kartici, na kateri je predhodno opravil rezervacijo. Kupec v vsakem primeru ni upravičen do povračila morebitnih stroškov dostave.
 13. 13. Odstop od pogodbe
  1. Skladno z določili veljavne zakonodaje ima Kupec pravico, da pri pogodbah, sklenjenih na daljavo, v roku 14 dni od prevzema naročila Studio Markelj na elektronski naslov (info@markelj.si) ali po pošti na naslov Studio Markelj, Ljubljanska cesta 16, 1295 Ivančna Gorica sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Obrazec za odstop od pogodbe na daljavo je na voljo tukaj. (Primer obrazca v prilogi.)
  2. Kupec mora najkasneje v 14 dneh po sporočilu o odstopu od naročila iz prejšnje točke Studiu Markelj vrniti blago, in sicer tako da ga pošlje na naslov Studio Markelj, Ljubljanska cesta 16, 1295 Ivančna Gorica. V primeru, da je Kupec ob naročilu vrnjenih izdelkov izbral osebni prevzem v poslovalnicah Studia Markelj, lahko na enak način izvede tudi vračilo izdelkov.
  3. Strošek, ki bremeni Kupca v zvezi z odstopom od pogodbe, je neposredni strošek vračila blaga (strošek poštnega pošiljanja).
  4. Kupec mora Studiu Markelj vrniti izdelke nepoškodovane, neodprte, v nespremenjeni količini ter v originalni embalaži, razen če je izdelek uničen, pokvarjen, izgubljen ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to odgovoren Kupec.
  5. Nakup korekcijskih očal z vgrajenimi korekcijskimi stekli skladno z veljavno zakonodajo šteje kot nakup blaga, ki je izdelano po natančnih navodilih potrošnika in prilagojeno njegovim osebnim potrebam. Glede na navedeno Kupec skladno z veljavno zakonodajo nima pravice da odstopi od pogodbe za nakup tovrstnega izdelka.
  6. Kupec ob vračilu blaga pošlje tudi račun za blago, izpolnjen obrazec za odstop od pogodbe in osebne podatke ter transakcijski račun, na katerega želi prejeti vrnjeno plačilo. Vračilo plačila Studio Markelj opravi v 14 dneh od prejema obvestila o odstopu od pogodbe in prejema vrnjenih izdelkov.
  7. Pri odstopu od pogodbe, v zvezi s katero je Kupec pri naročilu izkoristil kodo za popust, se ta sredstva upoštevajo kot popust in se Kupcu ne vračajo. Na transakcijski račun Kupca se vrne le plačani znesek, Kupec pa lahko uporabljeno kodo izkoristi za nov nakup, če bo ob novem nakupu koda za popust še aktualna.
 14. 14. Stvarne napake in odgovornost za stvarne napake
  1. Studio Markelj odgovarja Kupcu za stvarne napake, ki jih je stvar imela takrat, ko je nevarnost prešla na Kupca, ne glede na to, ali mu je bilo to znano ali ne. Studio Markelj odgovarja tudi za tiste stvarne napake, ki se pokažejo potem, ko je nevarnost prešla na Kupca, če so posledica vzroka, ki je obstajal že pred tem. Neznatna stvarna napaka se ne upošteva.
  2. Napaka je stvarna kadar:
   • izdelek nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno rabo ali za promet;
   • izdelek nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo Kupec kupuje, ki pa je bila Studiu Markelj znana oziroma bi mu morala biti znana;
   • izdelek nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane,
   • je Studio Markelj izročil izdelek, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.
  3. Primernost blaga za normalno rabo se presoja glede na običajno blago enake vrste in ob upoštevanju kakršnihkoli izjav Studia Markelj o značilnostih blaga, ki jih je dal Studio Markelj ali proizvajalec zlasti z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na blagu samem.
  4. Kupec, ki je pravilno obvestil Studio Markelj o napaki, ima pravico od Studia Markelj zahtevati, da:
   • odpravi napako na blagu ali
   • vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
   • blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali
   • vrne plačani znesek.
  5. Kupec lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti Studio Markelj v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita. Kupec mora v obvestilu o napaki natančno opisati napako in Studiu Markelj omogočiti, da stvar pregleda. Obrazec za prijavo stvarne napake se nahaja na povezavi tukaj. (Primer obrazca v prilogi.)
  6. Studio Markelj ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena. Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.
  7. Podrobneje pravice Kupca ureja Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04 – uradno prečiščeno besedilo z vsemi kasnejšimi spremembami).
 15. 15. Garancija
  1. Izdelki imajo garancijo, če je tako navedeno na garancijskem listu ali na računu. Garancija je veljavna ob upoštevanju navodil na garancijskem listu ter ob predložitvi računa. Garancijski roki so navedeni na garancijskih listih ali na računu. Informacija o garanciji je navedena tudi na strani s predstavitvijo izdelka. Če informacije o garanciji ni, izdelek nima garancije ali pa podatek v tem trenutku ni znan. V tem primeru lahko kupec kontaktira Studio Markelj, ki bo zagotovil ažurno informacijo. Obrazec za vračilo artikla v garancijo je na voljo tukaj. (Primer obrazca v prilogi.)
  2. Garancijo lahko Kupec uveljavlja neposredno pri proizvajalcu ali njegovem pooblaščenem servisu. Garancijo lahko Kupec uveljavlja z garancijskim listom in računom ponudnika.
  3. Proizvajalec je dolžan garancijsko popravilo opraviti v 45 dneh od prejema blaga, v nasprotnem primeru pa izdelek zamenjati z drugim, enakovrednim in brezhibnim artiklom. Kupec lahko garancijo uveljavlja tudi pri ponudniku, vendar tudi v tem primeru velja določilo iz prejšnjega odstavka.
 16. 16. Varnost nakupa
  1. Studio Markelj uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov ter plačil.
  2. Za varne avtorizacije in transakcije s plačilnimi oziroma kreditnimi karticami skrbita Studio Markelj in Bankart oziroma banka SKB d.d. (aplikacija oz. ponudnik plačil s plačilnimi oziroma kreditnimi karticami). Avtorizacije plačilnih oziroma kreditnih kartic se vršijo v realnem času s takojšnjim preverjanjem podatkov pri bankah. Podatki o karticah se ne shranjujejo na strežniku Studia Markelj.
 17. 17. Varovanje osebnih podatkov
  1. Vse o varovanju osebnih podatkov si lahko preberete v razdelku: Politika o varstvu osebnih podatkov
 18. 18. Komunikacija
  1. Studio Markelj bo s Kupcem stopil v stik preko sredstev komuniciranja na daljavo le, če v to Kupec izrecno privolil. Oglasna elektronska in/ali SMS sporočila bodo vsebovala naslednje sestavine:
   • jasno in nedvoumno bodo označena kot oglasna sporočila,
   • pošiljatelj bo jasno razviden,
   • različne akcije, promocije in druge tržne tehnike, bodo označene kot takšne.
  2. Oglasna elektronska in/ali SMS sporočila bodo vselej jasno vsebovala tudi način odjave od prejemanja oglasnih sporočil. Izbiro uporabnika, da ne želi prejemati oglasnih sporočil, bo Studio Markelj izrecno in vselej spoštoval.
 19. 19. Pravno obvestilo
  1. Spletna trgovina Studia Markelj in vsi podatki na njej, slike artiklov, grafični in video elementi na spletni strani so zaščiteni in jih ni dovoljeno reproducirati ali uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja.
 20. 20. Omejitev odgovornosti
  1. Studio Markelj si po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni v Spletni trgovini. Kljub temu pa se lahko lastnosti izdelkov, rok dobave ali cena spremenijo tako hitro, da Studio Markelj včasih ne uspe popraviti podatkov. V takem primeru bo Studio Markelj Kupca obvestil o spremembah in mu omogočil odstop od pogodbe ali zamenjavo naročenega izdelka, če bi Kupec to želel.
  2. Studio Markelj si pridržuje pravico onemogočiti spletno stran ali onemogočiti dostop do nje zaradi tehničnih ali drugih težav in vzdrževanja, kar pomeni tudi onemogočenje ali oviro za uporabo Spletne trgovine. V primeru tehničnih težav na spletni strani si Studio Markelj pridružuje pravico preklicati oddana naročila, če so bila prizadeta s tehnično napako. V primeru preklica naročila bo Studio Markelj Kupca o tem obvestil v najkrajšem možnem času in Kupca seznanili z nadaljnjimi koraki in možnostmi.
  3. Kupec sam zagotavlja ustrezno anitvirusno zaščito programske opreme pred dostopom in uporabe spletne strani. Kupec mora zagotoviti ustrezno varnost in zaupnost tistih podatkov, ki se uporabljajo za prijavo na spletni strani (elektronski naslov, geslo).
 21. 21. Pritožbe in spori
  1. Studio Markelj spoštuje veljavno evropsko zakonodajo o varstvu potrošnikov. Studio Markelj si prizadeva, da se morebitni spori rešijo sporazumno. Studio Markelj se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost vzpostaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb in določiti osebo, s katero se, v primeru težav, Kupec lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti.
  2. Pritožbo Kupec odda prek elektronskega naslova info@markelj.si ali pisno na naslov Studio Markelj, Ljubljanska cesta 16, 1295 Ivančna Gorica. Postopek obravnave pritožbe je zaupen.
  3. Studio Markelj bo po prejemu pritožbe Kupca v 5 delovnih dneh potrdil, da je pritožbo prejel in sporočil Kupcu, kako dolgo jo bo obravnavala. Če ponudnik ne ugodi kupčevi pritožbi, ga obvesti o razlogih za zavrnitev pritožbe in poduči o možnostih nadaljnjega reševanje spora v skladu točko 26.2.
  4. V primeru, da kupec/potrošnik ni zadovoljen z rešitvijo pritožbe lahko:
   • v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošnikih sporov (v nadaljevanju: ZlsRPS) vloži pobudo za začetek postopka izvensodnega reševanja konkretnega potrošniškega spora pri Evropskem centru za reševanje sporov (v nadaljevanju: ECDR), mat.št. 6108890000, s sedežem v Ljubljani, Tomšičeva ulica 6, ki ga ponudnik priznava kot pristojnega izvajalca za reševanje potrošniških sporov. ECDR je pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS (v nadaljevanju: MGRT) registriran kot izvajalec izvensodnega reševanja potrošniških sporov in bo t.i. posredovalno-razsojevalni postopek (kombinacija mediacije in arbitraže), za katerega se je odločil Studio Markelj, izvajal v skladu s Pravili ECDR o postopkih izvensodnega reševanja potrošniških sporov, ki so objavljeni na spletni strani www.ecdr.si. Na ta način je kupcu/potrošniku zagotovljen hiter, enostaven in učinkovit način izvensodnega reševanja potrošniških sporov, saj je postopek zaključen praviloma v 30 dneh in je za Kupca brezplačen (Kupec krije zgolj stroške svojega morebitnega pooblaščenca). Pobuda za začetek postopka se vloži na obrazcu, ki je v elektronski obliki dostopen na spletni strani www.ecdr.si ali v papirni obliki na sedežu ECDR. Postopke izvensodnega reševanja potrošniških sporov vodijo nevtralni strokovnjaki, akreditirani pri ECDR, ki izpolnjujejo pogoje, predpisane z ZlsRPS in so vpisani v register izvajalcev pri MGRT.
   • vloži tožbo pri pristojnem sodišču po stalnem prebivališču Kupca.
  5. Ponudnik v skladu s četrtim odstavkom 32. člena ZlsRPS objavlja tudi elektronsko povezavo na evropsko platformo za spletno reševanje potrošniških sporov: https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home2.show&lng=SL